Een van de Baaierdgezellen 2022: Hanneke Middelburg
Een van de Baaierdgezellen 2022: Hanneke Middelburg Foto: Marloes Matthijssen

Het Baaierdgilde: schrijfkunstbegeleiding voor Zeeuwen

woensdag 24 mei 2023 20:00 t/m zaterdag 23 december 22:00

De Baaierd presenteert het Baaierdgilde: schrijfbegeleidingsprogramma’s door Zeeuws letterenplatform De Baaierd, open voor alle Zeeuwse schrijvers. Deadline voor inzenden: 24 mei.

Een goede tekst komt niet zomaar aanwaaien, al heb je talent. Toch hoeft schrijven ook geeneenzaam lijden te zijn. Onder de paraplu van het Baaierdgilde organiseert Zeeuws letterenplatform De Baaierd in 2023 verscheidene vormen van schrijfbegeleiding. Schrijvers kunnen zich nu opgeven. Alle leeftijden, ervaringsniveaus en genres welkom!

Voor het Gezel & Meester-programma selecteert de Baaierd-jury twee gezellen. Zij krijgen drie intensieve mentorsessies met een bij hun werk passende meester. De Gildemeesters van vorig jaar: Ester Naomi Perquin, Martine Letterie en Jelte Nieuwenhuis. Ook vallen de gezellen een schrijfopdracht, een optreden op Oersoep en een publicatie in tijdschrift De Baaierd ten deel. Tot en met 24 mei kunnen geïnteresseerde schrijvers zich aanmelden.

De Baaierd-jury accepteert bovendien inzendingen voor de Redactiesessies en Miniproducties. In de Redactiesessies krijgen acht schrijvers een redactiesessie cadeau met een professioneel redacteur of gevestigd auteur. In de Miniproducties geven acht schrijvers hun werk een nieuwe jas in samenwerking met andere kunstenaars of met technische experts. De resultaten van deze twee programma’s krijgen aandacht op de Baaierd-kanalen en belanden op het bureau van de tijdschriftredactie. Aanmelden kan tot en met 24 mei.

De acht Schrijverswerkplaatsen en acht Voordrachtwerkplaatsen zijn toegankelijk zonder selectie door de jury. Geïnspireerd door de ambachtsgildes van weleer ontmoeten schrijvers hun Zeeuwse collega’s in acht telkens op zichzelf staande bijeenkomsten, telkens met een wisselende meesters. De meester van dienst reikt de deelnemende schrijvers een stuk instrumentarium aan, net als inzichten in zelf meegebrachte teksten. Deze werkplaatsen worden op verschillende locaties verspreid over de provincie geprogrammeerd.

Schrijvers van alle leeftijden en niveaus kunnen aan meerdere Gildeprogramma’s meedoen, in hun eigen genre of in een voor hen nieuwe discipline. Op debaaierd.nl/gilde zijn de kleine lettertjes,sluitingsdata, samenstelling van de jury en alle andere verdere uitleg na te lezen.

De Baaierd is een platform voor de Zeeuwse letteren. Naast het Baaierdgilde organiseert De Baaierd ook podiumprogrammering. Binnenkort: podiumprogramma Oersoep in Oostburg en Zierikzee (20 en21 mei), met vijf gevestigde en beginnende schrijvers, en de lancering van het derde nummer van tijdschrift De Baaierd. Zie debaaierd.nl/oersoep en de baaierd.nl/tijdschrift.

Met dank aan de Provincie Zeeland, VSB-fonds, Nederlands Letterenfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Frits Lensveltstichting, Cultuurfonds Zeelandia en Familiefonds Hurgronje