Contactmiddag Prostaat(kanker) patiënten en hun naasten op 13 april

donderdag 13 april 2023 14:00 t/m 16:00

Op 13 april om 14.00 uur verzorgt het Steunpunt samen met de Prostaatkankerstichting het lotgenotencontacht voor patiënten en hun naasten in het Rivierenhuis aan de IJsselstraat 3 in Terneuzen. Aanmelden bij Ingrid Wojtal via hetsteunpuntterneuzen@hotmail.com  of 06 570 27 940. De toegang is vrij. 

De Prostaatkankerstichting is de patiëntenorganisatie die lotgenotencontact biedt, voorlichting geeft en de belangen behartigt van prostaatkankerpatiënten en hun naasten. Het Steunpunt organiseert regelmatig, in samenwerking met de Prostaatkankerstichting, inloopmiddagen om op deze manier met lotgenoten in contact te kunnen komen.  

De confrontatie met de diagnose kanker kan een ingrijpende ervaring zijn voor patiënten en hun naasten. Vaak worden mensen in eerste instantie overspoeld door emoties zoals verdriet, angst, machteloosheid, onzekerheid en boosheid. Tegelijkertijd raakt u in een stroomversnelling van medische behandelingen en komt u niet altijd toe aan de emotionele verwerking. Hierdoor komt de verwerking meestal later op gang, wat op zich een normaal proces is. Het helpt ook om de situatie in het begin goed aan te kunnen. Door u te concentreren op de behandeling krijgt u het gevoel enige controle te hebben en iets te kunnen doen (in een voor uw gevoel machteloze situatie).

De eerste heftige emoties krijgen gaandeweg een plek. Men vindt meestal met behulp van naasten een manier om met de ingrijpende ervaring om te gaan. Soms kan het gebeuren dat het niet goed lukt om de emoties een plaats te geven, en stagneert het verwerkingsproces. Het kan u gaan belemmeren in het dagelijkse functioneren. Hierbij kunt u denken aan (klachten als) voortdurende angst en paniek, langdurige somberheid of het niet kunnen stoppen met piekeren. Er kunnen problemen ontstaan in relatie tot uw naasten; verwerkingsprocessen kunnen verschillend verlopen of het lukt niet goed om in gesprek met elkaar te komen. 

Bij de lotgenotencontactmiddag kunnen al uw zorgen of onzekerheden besproken worden en vaak is het een geruststelling dat u niet de enige bent met vragen, zodat de drempelvrees al snel wegvalt. Vrijwilligers van de ProstaatkankerStichting en het Steunpunt begeleiden deze middag, waar ook ruimte is voor partners om hun verhaal te delen.