Lezing Zeeuws Archief

woensdag 22 maart 2023 19:30

Het Zeeuws Archief wil toekomstige generaties laten zien hoe Zeeland was en waar de Zeeuwen zich mee bezig hielden. Zo kunnen zij het publiek en eventueel onderzoekers in de toekomst laten zien hoe Zeeland er uitzag, wie er woonden en waar die Zeeuwen zich mee bezig hielden.

Daartoe verwerft het Zeeuws Archief papieren en digitale archieven van overheden, instellingen en particulieren. Maar ook beeldmateriaal in de vorm van prenten, aquarellen, tekeningen, glasnegatieven, dia’s, foto’s en film-/videomateriaal. Voor beeldmateriaal is ook veel belangstelling bij het publiek: een beeld zegt immers meer dan duizend woorden.

Op uitnodiging van Videoclub Zeeuws-Vlaanderen vertelt informatiebeheerder Eef van Brummelen iets over het Zeeuws Archief, laat zien wat ze aan beeldmateriaal hebben en hoe ze daar mee omgaan. Hij laat ook een of twee oude filmpjes zien. De presentatie duurt ongeveer een uur.

Het Zeeuws Archief beschikt al over foto- en filmmateriaal, maar ze zouden dat graag willen uitbreiden. De overdracht door Co Smit van zijn videofilmcollectie was voor Eef de aanleiding om te kijken of hij aan videoclubs en fotoclubs, maar ook amateurfotografen en -filmers, zou mogen vertellen wat ze als Zeeuws Archief doen en wat ze kunnen betekenen voor het duurzaam bewaren van beeldmateriaal over Zeeland, waar mensen zoveel liefde en energie in gestoken hebben om het te maken. Zie: bijgaand een leuk artikel uit de PZC en Ruim 60 video’s Co Smit overgedragen aan Zeeuws Archief – Zeeuws Archief

Er zijn verschillende erfgoedinstellingen in Zeeland: het Zeeuws Archief is het historisch informatiecentrum over Zeeland (papier en in toenemende mate digitaal materiaal). Het Zeeuws Museum houdt zich vooral bezig met het opbouwen van een museale collectie over Zeeland (voorwerpen).

Aanmelden: secretaris@videoclubzvl.nl. Gratis toegang. 

Locatie